donderdag 28 januari 2010

Coffeehops: wil de echte liberaal opstaan

VVD-ers en GroenLinksers, dat gaat niet altijd goed samen. Politiek dan, persoonlijk is het een ander verhaal. Eric van der Burg roept hard dat hij er alles aan zal doen om GroenLinks uit het volgende college te houden, maar we mogen elkaar best wel. Ook met Huub Verwij, die op zijn weblog hele zure dingen zegt over GroenLinks, kan ik goed door één deur. Maar politiek liggen we elkaar over het algemeen niet zo goed. Over parkeertarieven, armoedegelden en sociale woningbouw zullen we er wel nooit uitkomen.

Maar op één punt kunnen we elkaar goed vinden: een tolerant en pragmatisch soft drugsbeleid. De wens om nu eindelijk een oplossing te vinden voor de problemen met de achterdeur door legale teelt toe te staan (oké, dat het ecologisch wiet moet zijn is dan ons punt) delen wij. Samen hebben we een motie ingediend voor een betere spreiding van coffeeshops over de stadsdelen. Dat de lokale VVD hiermee tegen hun landelijke partijgenoten ingaat, siert hen. Ik dacht altijd dat dat komt door grootstedelijk denken.

Maar wat schetst mijn verbazing in een krantenbericht van vorige week: De VVD Den Haag is met een initiatiefvoorstel gekomen om coffeeshops in concentratiegebieden te sluiten en verzet zich hevig tegen het voorstel - dat onder aanvoering van GroenLinks met D66, PvdA, SP en de Haagse Stadspartij tot stand kwam - om ‘overtallige’ coffeeshops uit dit gebied te verplaatsen naar andere locaties in de stad. Daar waar de Amsterdamse Marijn Ornstein zich het vuur uit te sloffen loopt om te zorgen dat er naar de coffeeshophouders op de Wallen - die met sluiting worden bedreigd - wordt geluisterd, sluit de Haagse VVD de oren voor de argumenten van de ondernemers. De partij heeft zelfs Mark Rutte en Hans van Baalen opgetrommeld om hiervoor campagne te voeren.

En wie zit er voor de VVD aan het roer in Den Haag? Jawel, oud Amsterdams wethouder Frits Huffnagel. Ik heb nooit met hem samengewerkt, maar hij kwam op mij altijd over als een echte liberaal, zeker ook waar het gaat om coffeeshops. Waar komt deze draai vandaan? Maakt Den Haag je conservatief of komt het goed uit in campagnetijd? Of zitten de echte liberalen alleen in Amsterdam? Zijn ‘onze’ VVD-ers zo vrijzinnig, omdat ze zijn gevormd door een linkse stad?

Misschien kan Eric er een telefoontje naar Den Haag aan wagen om Huffnagel tot de orde te roepen en hem te herinneren aan zijn Amsterdamse roots. En als dat niet helpt, is mijn enige oproep: Amsterdamse liberale vrienden, houd stand tegen jullie steeds conservatiever wordende partijtop!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten